Uitvoerend musicus, muziekproducent en muziekdocent André Vulperhorst heeft muziekvereniging Caecilia uit Schalkwijk uitgekozen voor een opvallend project. Hij wil een orkest oprichten met mensen die nog nooit een noot gespeeld hebben en hij noemt het ‘recreantenorkest’. Het lijkt een krankzinnig idee, maar hij heeft voor hetere vuren en gekkere plannen gestaan. Hij heeft tuba gespeeld voor kleuters en senioren aan het dansen gekregen. Dus zo’n recreantenorkest gaat vast ook wel lukken, verwacht hij.
André Vulperhorst draait al heel wat jaren mee in de wereld van de muziek. Hij speelt tuba bij verschillende Nederlandse symfonieorkesten. Hij dirigeert twee orkesten, doceert op de dans- en muziekschool in Amstelveen, produceert muziekvoorstellingen voor kinderen en tussendoor geeft hij al weer enkele jaren leiding aan MiCeciel, het schoolorkest van basisschool St.Michiel in Schalkwijk, waar kinderen onmiddellijk nadat ze een instrument in handen hebben gekregen als groep gaan samenspelen.
Wat lukt met kinderen, moet ook mogelijk zijn met volwassenen, dacht de energieke musicus. En zo ontstond het plan om een recreantenorkest op te richten waar belangstellenden vanaf het eerste moment als groep samen muziek gaan maken. Nou ja, in het begin lijkt het nog niet echt op muziek, maar omdat iedereen bij nul begint, valt er veel te lachen om de geluiden die iedereen uit zijn toeter tovert. Maar geloof het of niet, na een paar keer begint het volgens André al ergens op te lijken en is het mogelijk om samen te spelen. Dat wil zeggen, samenspelen met elkaar, of met muzikanten uit het orkest van Caecilia of met favoriete artiesten op cd’s of youtube-filmpjes. Als de noten te moeilijk zijn, schrijft hij zelf een makkelijke variant. Om te beginnen wil hij deze winter zo’n 12 keer op woensdagavond met een groep aan de slag, en dan zien we wel hoe ver we komen. Het gaat er in de eerste plaats om dat we elke week met elkaar een leuke muziekavond hebben. De deelnemers krijgen inspraak. Van welke muziek houden ze? Willen ze pauze met koffie, of een nazit met een drankje? Dat kunnen we gelukkig regelen nu corona op zijn retour is. Willen ze een keer op excursie naar het orkest van Caecilia op donderdagavond? Prima! Willen ze optreden bij de SPAR? Doen we. Voor André is niets te gek. Ook kunnen deelnemers meerdere instrumenten uitproberen. Caecilia geeft ze in bruikleen. Volgens André durven veel volwassenen niet aan een muziekinstrument te beginnen omdat ze denken dat ze amuzikaal zijn, of dat je per se jong moet zijn om aan zo’n hobby te beginnen, of dat je eerst heel lang individueel les moet volgen voordat je eindelijk eens kunt samenspelen. Met zijn laagdrempelige recreantenorkest wil hij het tegendeel bewijzen. Hij zou het wel van de daken willen schreeuwen: muziek maken is zo goed voor een mens. Je ontwikkelt je grijze hersencellen, je krijgt een goede conditie, je leert performen en je krijgt er een onwaarschijnlijk goed humeur van. Waarom roept iedereen dat sporten zo belangrijk is? Muziek maken is minstens zo waardevol. Iedereen die tot nu toe de muzikale boot gemist heeft, wil hij dolgraag de kans geven om alsnog te beginnen met de mooiste hobby die er is. Muziek maken is mooi, samen muziek maken is fantastisch. En als je samenspeelt kun je stiekem smokkelen als je moe wordt, voegt hij er lachend aan toe.
Hij is ervan overtuigd dat hij een groep liefhebbers bij elkaar gaat krijgen. Waar kun je nou voor 95 euro twaalf avonden muziekles krijgen inclusief een gratis muziekinstrument, en bovendien meteen samen met anderen spelen? In Schalkwijk heerst gemeenschapszin, mensen vinden het leuk om met elkaar iets te ondernemen en ze staan wel open voor iets nieuws. Ik verwacht dat ze elkaar in dat dorp wel zullen uitdagen. Maar deelnemers mogen natuurlijk ook uit Tull en ’t Waal, ’t Goy, Houten of Verwegistan komen. Als het een regio-orkest wordt gaan we te zijner tijd op tournee, lacht hij vrolijk. Mensen moeten elkaar opstoken om mee te doen, vrienden, buren, familieleden, maak elkaar maar gek voor dit experiment. De Wiese is groot genoeg. Hoe meer zielen hoe meer vreugd. Ik heb er hartstikke zin in.